ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ! ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ
Καλέστε μας στο +30 210 220 3450 Είμαστε ανοιχτά τώρα!

Πως ξεθαμπώνουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές που επικρατούν αυτή την περίοδο δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο. Είτε οδηγείτε αυτοκίνητο πόλης, είτε έχετε “πάρει” τα βουνά με το αγαπημένο σας SUV, το θόλωμα των τζαμιών λόγω υγρασίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου;

 

Με πολύ απλά λόγια, η διαφορά μεταξύ της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και της πιο υψηλής που έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε λόγω καλοριφέρ, είτε λόγω της αναπνοής μας, δημιουργεί το φαινόμενο του θολώματος των τζαμιών.  Η βροχή και η υγρασία κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα, καθώς το νερό που πέφτει πάνω στο παρμπρίζ, μειώνει κι άλλο την θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να βοηθάει στο εντονότερο θόλωμα. Για αυτόν τον λόγο το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως τον χειμώνα.

 

Πολλοί δεν είναι σίγουροι για το πώς ξεθαμπώνουν τα τζάμια στο αυτοκίνητο και ξεκινούν (επειδή βιάζονται να φύγουν) χωρίς να έχουν καλή ορατότητα. Αυτό, φυσικά, είναι άκρως επικίνδυνο. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι με ποιον τρόπο εξαφανίζεται ταχύτερα αυτό το θάμπωμα στο παρμπρίζ.
 

Οι 4 παράμετροι που καθορίζουν το ξεθάμπωμα των τζαμιών στο αυτοκίνητο είναι:

1. Καλοριφέρ αυτοκινήτου

2. Λειτουργία Air Condition

3. Κυκλοφορία αέρα στην καμπίνα

4. Πόσο ανοιχτά είναι τα παράθυρα

 

θαμπομένα τζάμια αυτοκινήτου

 

Τι πρέπει να κάνουμε για να ξεθαμπώσουμε αποτελεσματικά τα τζάμια του αυτοκινήτου;

 

Βάζουμε το καλοριφέρ στην μεγαλύτερη σκάλα για ζεστό αέρα: 

Ο ζεστός αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία.

 

Ανοίγουμε το Air Condition: 

Όταν παράλληλα με το καλοριφέρ έχουμε σε λειτουργία και το Air Condition, ο συμπιεστής του κλιματιστικού έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία της καμπίνας.

 

Επιλέγουμε την είσοδο αέρα απ’ έξω στο εσωτερικό της καμπίνας:

Αν φέρουμε μέσα στην καμπίνα τον εξωτερικό χειμερινό αέρα και στη συνέχεια τον θερμάνουμε (με το καλοριφέρ) τότε απορροφάται πολλή υγρασία από την ατμόσφαιρα της καμπίνας.

 

Ανοίγουμε ελάχιστα τα παράθυρα: 

Ακόμα και μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά ώστε να φύγει ο υγρός αέρας μέσα από την καμπίνα και να εισέλθει κρύος, ξηρός αέρας απ’ έξω.

 

*Μια λεπτομέρεια:

 

Τα τζάμια του αυτοκινήτου μας θα θολώνουν λιγότερο από ότι συνήθως αν τα διατηρούμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Φροντίζουμε λοιπόν να απομακρύνουμε ρύπους και σκόνη από τις εσωτερικές τους επιφάνειες, αφού αυτά τα δύο συγκεντρώνουν πιο εύκολα υγρασία σε σχέση με μια μια καθαρή γυάλινη επιφάνεια! Δείτε εδώ πώς να πλύνετε το αυτοκίνητό σας έξυπνα.


Επίσης, υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά, τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στα τζάμια του αυτοκινήτου μας εσωτερικά για να μην θολώνουν, τα οποία ωστόσο κοστίζουν. Αν αναζητάμε πιο οικονομικές λύσεις, μπορούμε αφού καθαρίσουμε καλά το τζάμι, να το απλώσουμε λίγο οινόπνευμα σε όλη την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο θα καθυστερήσει για λίγο το φαινόμενο.

 

Το θόλωμα των τζαμιών δεν θα πρέπει να σας κρατήσει μακριά από τις βόλτες με το αγαπημένο σας αυτοκίνητο. Και τώρα που μάθατε πως να ξεθαμπώνετε αποτελεσματικά τα τζάμια, μπείτε στην FlexCar και βρείτε το όχημα των ονείρων σας.
 

Παρόμοια άρθρα

30/9/2022
flexcar

Volvo S60 recharge T8 2022: Ανακαλύψτε το ντελικάτο plug-in υβριδικό σεντάν

Αν θέλετε να οδηγείτε με στυλ και ασφάλεια τότε πρέπει να δείτε το Volvo S60 με τα προηγμένα βοηθήματα οδήγησης και το ισχυρότερο plug-in υβριδικό σύστημα της Σουηδικής εταιρίας. Μαθετε περισσοτερα
5/12/2022
flexcar

Συναρπαστική εξόρμηση στο Πήλιο

Η εξόρμηση στο Πήλιο γίνεται πιο συναρπαστική παρέα με ένα Ford Kuga και ένα Opel Mokka! Μαθετε περισσοτερα
21/12/2022
flexcar

Τα καλύτερα tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο

7 tips για να οδηγούμε με ασφάλεια σε δρόμο με χιόνι και πάγο! Μαθετε περισσότερα