ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ! ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ
Καλέστε μας στο +30 210 220 3450 Είμαστε ανοιχτά τώρα!

Πώς να πλύνετε το αυτοκίνητό σας έξυπνα

Η καθαριότητα του αυτοκινήτου είναι είναι από τους βασικότερους παράγοντες που συνθέτουν μία ευχάριστη οδηγική εμπειρία. Όλοι οι οδηγοί μπορούν να καταλάβουν την δυσάρεστη αίσθηση που αφήνει η περιττή βρωμιά του αμαξώματος, αλλά και η ακαταστασία στο εσωτερικό του οχήματός τους. Ένα καθαρό αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο προτεραιότητα λόγω αισθητικής, αλλά και θέμα ασφάλειας, καθώς ένα βρώμικο παρμπριζ ή ξένα σώματα πάνω στα ελαστικά μπορούν να γίνουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος.

 

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας πρέπει να γίνεται 2 φορές το μήνα και το όχημα μας πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος και να είναι κρύο για να ξεκινήσουμε την διαδικασία πλυσίματος. Παρόλο που όλοι οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την καθαριότητα του οχήματός τους, για πολλούς αποτελεί πονοκέφαλο η διαδικασία του καθαρισμού, καθώς, είτε δεν έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να το κάνουν (ειδικά όταν μιλάμε για ένα μεγάλο SUV όχημα), είτε δεν γνωρίζουν τον ορθό τρόπο. Γι’αυτό και εμείς σας παραθέτουμε παρακάτω όλα τα σωστά βήματα για να πλύνετε αποτελεσματικά και εύκολα το αυτοκίνητό σας!

 

 

Εξωτερικό πλύσιμο:

 

tips για εύκολο πλύσιμο αυτοκινήτου

 

Πλένουμε το αμάξωμα

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να πλυθεί πάνω στο αυτοκίνητο μας είναι το αμάξωμα. Ξεκινώντας από την οροφή του οχήματος, ξεπλένουμε οποιαδήποτε μορφή βρωμιάς υπάρχει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε επίμονους λεκέδες, όπως λάσπη ή ακαθαρσίες. Στη συνέχεια, απλώνουμε το καθαριστικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια και σαπουνίζουμε με πλάγιες κινήσεις καθώς θα ελαχιστοποιηθούν τα σημάδια στροβιλισμού και θα εξασφαλίσουμε συνεπή και ομοιόμορφη εφαρμογή. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ειδικά σαμπουάν αυτοκινήτων, καθώς προστατεύουν το χρώμα του αμαξώματος, σε σχέση με κοινά καθαριστικά π.χ υγρό πιάτων. Τέλος, ξεπλένουμε το αυτοκίνητο με τη βοήθεια πιεστικού ή με το λάστιχο ξεκινώντας από την κορυφή προς τα κάτω.
 

Tip: Καλό θα ήταν, για το στέγνωμα του αυτοκινήτου να χρησιμοποιήσουμε πανάκια με μικροΐνες ή δέρμα σαμόα, για πιο λαμπερό αποτέλεσμα και καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων φινιρίσματος.

 

Φροντίζουμε τα φώτα

 

Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στον καθαρισμό των φώτων, καθώς εκτός του ότι τα βρώμικα φώτα μπορούν να χαλάσουν την εμφάνιση ενός κατά τα άλλα καθαρού αυτοκινήτου, η βρωμιά μειώνει την απόδοση τους. Ακόμη, με το πέρασμα του χρόνου, η σκόνη μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των πλαστικών. Γι’αυτό, θα πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά και σχολαστικά τα φώτα του αμαξιού, με ειδικά προϊόντα.

Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό που προφυλάσσει από την υπεριώδη ακτινοβολία, για μεγαλύτερη προστασία.

 

Καθαρίζουμε τα παράθυρα

 

Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κατά τον καθαρισμό του οχήματός μας, είναι τα παράθυρα. Τα τζάμια του αυτοκινήτου μας πρέπει πάντα να είναι καθάρά, χωρίς μουτζούρες, σκόνη και ακαθαρσίες , καθώς η βρωμιά συμβάλλει στη μείωση ορατότητας και στην ανάπτυξη αντανακλάσεων, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες μέρες. Στα παράθυρα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό εξοπλισμό καθαρισμού, όπως πανιά με μικροΐνες ή υδρολεπίδα, για καλύτερη απομάκρυνση κηλίδων νερού.
 

Tip: Δεν χρησιμοποιούμε καθαριστικά οικιακών χρήσεων ή για τζάμια, καθώς τα περισσότερα περιέχουν αμμωνία, η οποία καταστρέφει τις εξωτερικές επιστρώσεις. Καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί ειδικά καθαριστικά για τα τζάμια του αυτοκινήτου μας.

 

Γυαλίζουμε τις ζάντες

 

Το τελευταίο σημείο καθαρισμού του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να είναι η ζάντες, για ευνόητους λόγους. Αρχικά γιατί ανήκουν στο κάτω μέρος του οχήματος και δεν κινδυνεύουμε να λερώσουμε ξανά κάποιο καθαρό σημείο. Επίσης, είναι ίσως το πιο βρώμικο σημείο στο αμάξι, καθώς είναι σε συνεχή επαφή με τον δρόμο και ό,τι υπάρχει πάνω σε αυτόν. Έτσι, πλένοντας τους τροχούς τελευταίους, κερδίζουμε ένα έξτρα “ξέπλυμα” καθώς θα έχει περάσει ήδη από πάνω τους νερό με σαπούνι, από το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Τέλος, θα πρέπει να κάνουμε ένα σχολαστικό καθαρισμό των υπολειμμάτων σαπουνιού και να αφήσουμε τα ελαστικά να “στεγνώσουν” πριν βγούμε πάλι στον δρόμο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ολισθηρότητα.

Tip: O καθαρισμός των τροχών, είναι μια ιδανική ευκαιρία για έλεγχο στην πίεση του αέρα. Ωστόσο, αν δεν είστε και ο μεγαλύτερος φαν ή αν δεν γνωρίζετε πως γίνεται η διαδικασία ελέγχου, μπορείτε να αλλάξετε τα ελαστικά σας με κάποια που δεν έχουν αέρα! Πολύ καλό, για να είναι αληθινό;

 

Ανανεώνουμε το φινίρισμα

 

Μετά από ένα καλό πλύσιμο του οχήματός μας, σειρά έχουν οι τελικές πινελιές, ώστε να φροντίσουμε το χρώμα του και να το κάνουμε να λάμψει! Για την προστασία του χρώματος του αυτοκινήτου μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε, πάντα μετά το πλύσιμο, ειδικό κερί προστασίας. Το κερί φροντίζει το χρώμα, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα που μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες και αποτρέπει το ξεθώριασμα και τη διάβρωση, ενώ προσδίδει μια ευχάριστη γυαλάδα. Επίσης, για έξτρα λάμψη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αλοιφαδόρο, πριν από το πέρασμα του κεριού. Ωστόσο, αν δεν γνωρίζουμε πως να χρησιμοποιήσουμε σωστά το μηχάνημα, η διαδικασία γίνεται και με ειδικά πανάκια γυαλίσματος, ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς της επιφάνειας.


 

Tip: Κατά τη διαδικασία του τελικού φινιρίσματος, τσεκάρουμε για τυχόν γρατζουνιές που μπορεί να μην έχουμε παρατηρήσει, ώστε να τις καλύψουμε με ειδικά στυλό. Στη συνέχεια, περνώντας από πάνω το κερί, το αυτοκίνητο θα δείχνει σαν καινούργιο.

 

Εσωτερικό πλύσιμο:

 

 

καθαρισμός αυτοκινήτου

 

 

Καθαρίζουμε το πάτωμα

 

Το πάτωμα του αυτοκινήτου είναι συνήθως αυτό που γεμίζει συχνά με τις περισσότερες βρωμιές, καθώς είναι πιθανό να μεταφέρουμε κατά την είσοδό μας στο όχημα λάσπες, ξερά φύλλα κ.α. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι, παρόλο που το πάτωμα βρωμίζει πιο γρήγορα, ο καθαρισμός του είναι αρκετά εύκολος, ειδικά αν έχουμε προσθέσει ειδικά πατάκια στο αυτοκίνητό μας. Τα πατάκια μπορούν να καθαριστούν είτε με ένα απλό τίναγμα, ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα που υπάρχουν πάνω, είτε πιο σχολαστικά με ηλεκτρικό σκουπάκι, ενώ ένα καλό πέρασμα και στο υπόλοιπο πάτωμα αρκεί για να καθαριστεί επαρκώς.

 

Tip: Υπάρχουν στην αγορά πολλά ηλεκτρικά σκουπάκια αυτοκινήτων, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο, για να τα έχετε πάντα μαζί σας.

 

Φρεσκάρουμε τα καθίσματα

 

Τα καθίσματα του αυτοκινήτου είναι άκρως σημαντικό να διατηρούνται καθαρά, καθώς καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή, κατά την οδήγηση. Ακόμη, καθώς πρόκειται για ύφασμα, έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν μυρωδιές. Έτσι, αν δεν θέλουμε να λεκιάζουμε τα ρούχα μας ή να έχουμε δυσάρεστες οσμές κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε σχολαστικά και τακτικά. Και εδώ, ο καθαρισμός των καθισμάτων έχει το προτέρημα με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα και γρήγορα τυχόν βρωμιές που μπορεί να υπάρχουν. Είδικα, αν υπάρχουν αποσπώμενα καλύμματα, ο καθαρισμός γίνεται ακόμα πιο σύντομα, καθώς μπορούμε να τα πλύνουμε ακόμα και στο πλυντήριο!

Tip: Κάθε φορά που καθαρίζουμε τα καθίσματα του αυτοκινήτου μας, μπορούμε να τα περνάμε και με κάποιο απολυμαντικό σπρέι του εμπορίου, για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Φροντίζουμε το ταμπλό


Το ταμπλό του αυτοκινήτου μας γεμίζει συχνά με σκόνες και πολλοί οδηγοί δυσανασχετούν στην θέα αυτής της βρωμιάς. Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να απομακρύνουμε την περιττή σκόνη με απλά υγρά πανάκια, εύκολα και γρήγορα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθαρισμός του ταμπλό θα πρέπει να περιλαμβάνει και την φροντίδα των εσοχών του, όπως θήκες, ντουλαπάκια κ.α.

Tip: Για την καλύτερη διατήρηση του υλικού στο ταμπλό του οχήματός μας, μπορούμε να κάνουμε χρήση κάποιου ειδικού κεριού προστασίας από σκασίματα και ξεθώριασμα.

 

Συμμαζεύουμε το πορτμπαγκαζ

 

Το πορτμπαγκάζ είναι ίσως ο πιο παραμελλημένος χώρος του οχήματός μας, καθώς ίσως να μην ερχόμαστε σε συχνή επαφή, όπως το σαλόνι. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι το ίδιο καθαρός όπως και το υπόλοιπο όχημα. Τη λύση και εδώ θα δώσει ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, που θα αφαιρέσει τυχόν βρωμιές που έχουν μεταφερθεί από τον εξωτερικό χώρο, κατά την επιβίβαση των αποσκευών μας.

Tip: Με τον καθαρισμό του πορτμπαγκάζ, μας δίνεται η ευκαιρία να τσεκάρουμε αν ο υποχρεωτικός εξοπλισμός του οχηματός (τρίγωνο-πυροσβεστήρας-φαρμακείο) είναι λειτουργικός και έτοιμος προς χρήση.

 

 

Και τώρα που μάθατε πως να καθαρίσετε σωστά το αυτοκίνητό σας, μπείτε στην FlexCar και επιλέξτε το επόμενο όχημά σας!

Παρόμοια άρθρα

13/10/2022
flexcar

Aygo X: Ένα ξεχωριστό αστικό μίνι crossover από τη Toyota!

Είναι ένα ultra-compact SUV που χαρακτηρίζεται από την άνεση, το στυλ, την οικονομία και την ασφάλεια. Μαθετε περισσοτερα
18/10/2022
flexcar

Στην Flexcar λέμε ΝΑΙ στην ηλεκτροκίνηση!

Κάθε μετακίνηση «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα και στόχος μας είναι αυτό το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Μαθετε περισσοτερα
21/12/2022
flexcar

Τα καλύτερα tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο

7 tips για να οδηγούμε με ασφάλεια σε δρόμο με χιόνι και πάγο! Μαθετε περισσότερα