ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ! ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ
Καλέστε μας στο +30 210 220 3450 Είμαστε ανοιχτά τώρα!

Τα καλύτερα tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο

Οι εξορμήσεις στη φύση δεν σταματούν ούτε τον χειμώνα! Πολλοί δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί κατακλύζονται από εκδρομείς, ειδικά όταν η επίσκεψη προϋποθέτει και ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι - κάτι που είναι ιδιαίτερα αγαπητό από μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, η οδήγηση σε συνθήκες χιονιού μπορεί να κρύβει κινδύνους, παρά τα όμορφα τοπία που μπορεί να συναντήσουμε στον δρόμο μας. 

 

Για να εξασφαλίσουμε ότι η μετακίνηση μας στο χιόνι δεν θα έχει απρόοπτα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, ειδικά αν οδηγούμε κάποιο μικρό ή μεσαίο αυτοκίνητο πολής. Φυσικά, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε προβλέψει είναι να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβερτες, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε αποτελεσματικά πάνω στο χιόνι. Η επιλογή ανάμεσα στις αλυσίδες ή τις χιονοκουβέρτες έγκειται καθαρά στην προτίμηση του οδηγού, καθώς και οι 2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και ασφαλείς. Ωστόσο, η προστασία των ελαστικών - αν και το κυριότερο - δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια οδήγησης σε χιονισμένο ή καλυμμένο με πάγο δρόμο. Ας δούμε παρακάτω μερικά tips που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν για ασφαλή οδήγηση σε χιόνι ή πάγο.

 

οδήγηση στο χιόνι

 

Προετοιμάζουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο

 

Το χιόνι και ο παγετός είναι μια ακραία και ιδιαίτερη οδηγική συνθήκη και για να αποφύγουμε οποιοδήποτε απροοπτο κατα τη διάρκεια της διαδρομής μας, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι το όχημά μας είναι άρτια συντηριμένο. Έτσι, τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε ότι είναι πλήρως λειτουργικά είναι: 

  • Η μπαταρία. Θα πρέπει να τσεκάρουμε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου μας είναι πλήρως φορτισμένη.

 

  • Τα υγρά του αυτοκινήτου. Για να εξασφαλίσουμε ότι η μηχανή του αυτοκινήτου δεν θα μας “προδώσει” κατά την εξόρμηση μας στο χιόνι, θα πρέπει να ελέγξουμε τα υγρά του κινητήρα και σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη, να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα. 

 

  • Τα ελαστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ελαστικά του οχήματός μας δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλύτερο βάθος του πέλματος στα ελαστικά, τόσο καλύτερος έλεγχος στο δρόμο. Τέλος, για οδήγηση σε ορεινές περιοχές, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί και χειμερινά ελαστικά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για βελτιωμένο κράτημα και φρενάρισμα σε χειμερινές συνθήκες

 

  • Τα τζάμια. Ένα σημείο που πρέπει να είναι πάντα καθαρό είναι τα τζάμια του αυτοκινήτου, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Για να καθαρίσουμε τα τζάμια, απομακρύνουμε το χιόνι από το παρμπρίζ με μία “ξύστρα” και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους υαλοκαθαριστήρες, μιας και ενδείκνυται να είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, γεμίζουμε το παγούρι του υγρού για τα τζάμια με αντιψυκτικό.

 

 

Μειώνουμε ταχύτητα

 

Η οδήγηση σε συνθήκες χιονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική, γι’αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Το έδαφος είναι αρκετά ολισθηρό σε περιπτώσεις χιονιού ή πάγου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να “ξεφύγουμε” από το δρόμο. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να οδηγούμε, μειώνοντας συνεχώς την ταχύτητα, ανάλογα με τη δυσκολία που παρουσιάζει ο δρόμος στον οποίο κινούμαστε. Πολλές φορές, μάλιστα, συνιστάται να οδηγούμε αρκετά κάτω από το προτεινόμενο όριο ταχύτητας, ώστε να είμαστε ασφαλείς σε όλη τη διαδρομή.

 

Ανάβουμε τα φώτα ομίχλης

 

Κατά την οδήγηση μας σε χιονισμένο δρόμο και ειδικά όσο διαρκεί η χιονόπτωση, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα, τόσο του δρόμου στον οποίο κινούμαστε, όσο και για να φαινόμαστε εμείς οι ίδιοι στους υπόλοιπους οδηγούς. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να έχουμε αναμμένα τα φώτα ομίχλης, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης, καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

 

Ελέγχουμε συνεχώς τον δρόμο για σημεία με πάγο

 

Μετά τη χιονόπτωση και ειδικά μετά το λιώσιμο του χιονιού, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια οδήγησης, καθώς ο δρόμος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ολισθηρός από σημεία πάγου που έχουν παραμείνει πάνω του. Επίσης, ένα ακόμα φαινόμενο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι αυτό του “μαύρου πάγου”: πρόκειται για νερό που έχει παγώσει και έχει το χρώμα του οδοστρώματος, δημιουργώντας στην ουσία ένα πολύ λεπτό «φίλμ» το οποίο έχει όλες τις ιδιότητες του πάγου και ενώ ο δρόμος δείχνει στεγνός είναι αρκετά ολισθηρός. Τέλος, θα πρέπει να προσέξουμε πως θα διασχίσουμε δρόμους που περνάνε κάτω από γέφυρες ή/και διαβάσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι σημεία που πιάνουν συνεχώς πάγο.

 

Δεν κινούμαστε σε απάτητους δρόμους

 

Σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, καλό είναι να αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε δρόμους και μονοπάτια, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς από εκχιονιστικά μηχανήματα ή είναι ακόμα “απάτητα” από άλλα οχήματα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουμε στο χιόνι.

 

Ετοιμάζουμε ένα kit επιβίωσης

 

Εφόσον σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε σε συνθήκες χιονιού, είναι καλό να έχουμε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, συνιστάται να έχουμε προετοιμάσει ένα κιτ επιβίωσης, το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα: εμφιαλωμένο νερό, συσκευασμένα σνακ όπως μπάρες δημητριακών, κουβέρτες, γάντια και φυσικά φαρμακείο αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο.

 

Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις

 

Φυσικά, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων το πιο ασφαλές είναι να περιορίσουμε ή και να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

 


Ωστόσο, αν θέλετε να μετακινείστε άφοβα και με ευκολία, σε κάθε καιρική συνθήκη, επισκεφθείτε την FlexCar και βρείτε το SUV που θα σας ταξιδέψει παντού!


Καλές εξορμήσεις!

Παρόμοια άρθρα

30/9/2022
flexcar

Volvo S60 recharge T8 2022: Ανακαλύψτε το ντελικάτο plug-in υβριδικό σεντάν

Αν θέλετε να οδηγείτε με στυλ και ασφάλεια τότε πρέπει να δείτε το Volvo S60 με τα προηγμένα βοηθήματα οδήγησης και το ισχυρότερο plug-in υβριδικό σύστημα της Σουηδικής εταιρίας. Μαθετε περισσοτερα
18/10/2022
flexcar

Στην Flexcar λέμε ΝΑΙ στην ηλεκτροκίνηση!

Κάθε μετακίνηση «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα και στόχος μας είναι αυτό το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Μαθετε περισσοτερα
5/12/2022
flexcar

Συναρπαστική εξόρμηση στο Πήλιο

Η εξόρμηση στο Πήλιο γίνεται πιο συναρπαστική παρέα με ένα Ford Kuga και ένα Opel Mokka! Μαθετε περισσοτερα