ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ! ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ
Καλέστε μας στο +30 210 220 3450 Είμαστε ανοιχτά τώρα!

Πώς νοθεύονται τα καύσιμα;

Συχνό είναι το φαινόμενο νοθείας των καυσίμων όταν η τιμή αυτών βρίσκεται στα ύψη. Έτσι οι επιτήδειοι βγάζουν περισσότερα χρήματα εξαπατώντας εκατοντάδες οδηγούς. Όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, τόσο θα αυξάνεται και η νοθεία στα καύσιμα. Αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικό φαινόμενο της χώρας μας αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, γι’αυτό και πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στη αγορά ηλεκτρικών και hybrid αυτοκινήτων.

 

Οι καταναλωτές συνηθίζουν να δοκιμάζουν διαφορετικά πρατήρια, ψάχνοντας πάντα αυτό με την χαμηλότερη τιμή ώστε να γλιτώσουν χρήματα. Θα πρέπει όμως να μην επηρεάζεστε από την τιμή αλλά να είστε σταθεροί σε ένα πρατήριο που εμπιστεύεστε. Είναι αλήθεια πως είναι αρκετά δύσκολο να είστε σίγουροι ότι προμηθευτήκατε νοθευμένο καύσιμο και δυστυχώς δεν μπορείτε εύκολα να το αποδείξετε.

 

Νοθευμένο καύσιμο: Tί σημαίνει; Πώς νοθεύεται;

 

Νοθευμένο είναι το καύσιμο που έχει αραιωθεί με μια άλλη ουσία. Στόχος πάντα είναι ποιος άλλος; να αυξηθεί το κέρδος ανά λίτρο. Υπάρχουν 2 τρόποι για να νοθευτεί το καύσιμο στα βενζινάδικα:

 

Νοθεία καυσίμου με προσθήκη άλλων χημικών ουσιών:

 

Μία συνήθης τακτική και μάλιστα η πιο επικίνδυνη, είναι η προσθήκη χημικών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάτζες, σωληνάκια κ.λπ. Η νοθεία με χημικά γίνεται κυρίως στο καύσιμο της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων.

 

Νοθεία καυσίμου με την προσθήκη άλλου καύσιμου:

 

Μια ακόμη γνωστή τακτική που ακολουθούν οι επιτήδειοι είναι να νοθεύουν τα καύσιμα με άλλα ομοειδή κατώτερης ποιότητας ή παρόμοια σύστασης. Για παράδειγμα, η σούπερ αμόλυβδη 100 οκτανίων νοθεύεται με απλή αμόλυβδη, κάτι που μειώνει σημαντικά την απόδοση του οχήματος, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθίσεις στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του. Ακόμη, μία συνήθης νοθεία είναι η προσθήκη απλής αμόλυβδης βενζίνης στη σούπερ LRP. Η χρήση απλής αμόλυβδης από αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας φθείρει σταδιακά τα έδρανα των βαλβίδων του κινητήρα και οδηγεί τελικά στη σοβαρή φθορά του ίδιου του μπλοκ του κινητήρα. Τέλος, το πετρέλαιο κίνησης νοθεύεται με θέρμανσης ή ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να επιφέρει στον diesel αυτοκίνητα αντιστοιχα προβλήματα με τα παραπάνω.

 

Αν μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του οχήματός σας, τότε πιθανότατα το καύσιμο να είναι νοθευμένο. Συγκεκριμένα, αν: 

  • Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης
  • Ο κινητήρας παίρνει μπροστά πιο δύσκολα από ότι συνήθως
  • Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει
  • Η βενζίνη έχει διαφορετική και άσχημη οσμή
  • Η βενζίνη θα τελειώσει πιο σύντομα από όσο συνήθως.
  • Οι στροφές θα ανεβαίνουν πιο αργά

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε με το νοθευμένο καύσιμο;

 

Τι μπορείτε να κάνετε με το νοθευμένο καύσιμο;

 

 Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ως απλοί καταναλωτές δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουροι 100% γι'αυτό που υποψιάζεστε, αλλά ούτε και να το αποδείξετε εύκολα. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε την απόδειξη σε περίπτωση ελέγχου, ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη την ημερομηνία, την ώρα και το πρατήριο που αγοράσατε το καύσιμο. Και σίγουρα: Να μην επιλέξετε ξανά το συγκεκριμένο πρατήριο!

 

Να μην αδιαφορήσετε! Καλό θα ήταν να μην αμελήσετε τα σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά. Οι ουσίες που μπαίνουν κατά τη νόθευση μπορούν να προκαλέσουν κοστοβόρες ζημιές στο όχημά σας. Οι μεγαλύτερες ζημιές γίνονται στον κινητήρα που μειώνουν την απόδοση αλλά και την διάρκεια ζωής του. 

 

Αν αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό ανάψει η ένδειξη "check engine", τότε καλο είναι να καλέσετε την οδική βοήθεια ώστε να μεταφερθεί το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο όπου θα αδειάσουν και θα καθαρίσουν το ρεζερβουάρ αλλά και όλο το κύκλωμα κυκλοφορίας του καυσίμου. Καλό θα είναι να μη ρισκάρετε να μετακινηθείτε με αναμμένη την ένδειξη μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα, καθώς μπορούν να προκληθούν μεγάλες ζημιές στον κινητήρα αλλά και στο περιβάλλον!

 

 Και μη ξεχνάτε πως με την FlexCar δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στο site και να επιλέξετε το όχημα των ονείρων σας, γιατί ό,τι και αν συμβεί στο αμάξι σας αναλαμβάνουμε εμείς την επισκευή του!

Παρόμοια άρθρα

13/10/2022
flexcar

Aygo X: Ένα ξεχωριστό αστικό μίνι crossover από τη Toyota!

Είναι ένα ultra-compact SUV που χαρακτηρίζεται από την άνεση, το στυλ, την οικονομία και την ασφάλεια. Μαθετε περισσοτερα
5/12/2022
flexcar

Συναρπαστική εξόρμηση στο Πήλιο

Η εξόρμηση στο Πήλιο γίνεται πιο συναρπαστική παρέα με ένα Ford Kuga και ένα Opel Mokka! Μαθετε περισσοτερα
21/12/2022
flexcar

Πώς να πλύνετε το αυτοκίνητό σας έξυπνα

Έξυπνα tips για να πλύνουμε γρήγορα και εύκολα το αυτοκίνητό μας. Μαθετε περισσότερα